söndag 3 februari 2013

Kung Oidipus - Då-Nu-Du?

En väldigt annorlunda berättelse kan man lugnt säga, berättelsen visar att man inte kan fly från det som är oundvikligt. Ödet är något som är väldigt viktigt och centralt med innehållet i boken, när man pratar om den grekiska mytologin pratar  man ofta om ödet, vad man var född till att göra och plikt i förhållande till ära. Kung Oidipus öde verkade inte direkt passande för någon och berättelsen visar hur man inte kan göra någonting åt det, du är född till att det ska hända, det finns absolut ingenting du kan göra åt det. Jag tolkar berättelsen som att folket DÅ, trodde på ödet mer än någonsin, och hur du inte kan påverka det du var född till att göra.

Jag tycker att berättelsen var unik p.g.a sättet den är skriven, man vet ju från början exakt vad som kommer att hända. Hela berättelsen bygger upp till att Kung Oidipus själv ska förstå vad som har hänt.  Boken var ändå väldigt svår att läsa, det var svårt att hänga med alla dialoger och kören, detta då man inte heller är van vid att läsa ett drama. Naturligtvis efter lite diskussioner och liknande förstår man mycket bättre.  Jag tycker ändå att berättelsen var lite tråkig då man vet vad som kommer att hända, och man inte får något nytt under handlingen, man väntar och väntar bara på att Oidipus ska förstå.
Berättelsen får mig också att tänka på hur människor ofta försöker fly från sina problem, men en högre makt har redan bestämt vad som kommer att hända, det är oundvikligt. Människorna har ingen påverkan då dem är små och maktlösa.1 kommentar:

  1. Jag håller med dig - det ÄR svårt att läsa dramatik!
    Och det är också lite märkligt med ett drama där alla vet vad som ska hända... Jag tycker själv att det som är spännande är att försöka följa allas försök att hålla sanningen undan, man vet ju att det kommer att gå åt pipan - men man vet inte riktigt hur...

    SvaraRadera